Eastlakes Live by Crown, Sydney

Eastlakes Live by Crown

Seamlessly Blending Nature and Modern Living to Create a Home

Client

Crown Prosha Joint Venture

Location

Sydney, Australia

Year Completed

Current

Architect

fjmt

Award

2013 NSW Best Concept Design by the Urban Development Institute of Australia (UDIA)

Holmes Team

Glen Mitchell, Richard Green, Edward Salman

Developed in collaboration with award-winning architects, fjmt, Eastlakes Live has been inspired by native Australian plants and golden hues of nature. The Eastlakes shopping centre redevelopment aims to provide a revitalised destination that is integrated with modern apartment living, linking to the adjacent Eastlakes reserve.

The project has been split into two sites and stages, one on either side of Evans Avenue. The north site (being built first) is a single storey shopping mall, upon which there will be three blocks of residential units on the Podium landscaped space. The south site, currently at concept/early development will be a larger two-three storey shopping centre designed with an X formation. The ground floor will feature an extensive shopping complex, creating a unique shopping experience for not only the residents but also opening the development to the community at large. On top of the shopping centre, a large landscaped podium will house four feature residential tower blocks. The architectural form of these building will be impressive with the largest residential tower in an arc formation.

Based on the preliminary architectural drawings, Holmes Fire was able to identify areas where the design either required or could be enhanced by Alternative Solutions including solutions to permit reduced fire ratings.

The retail areas in the southern site require a smoke exhaust system, however rather than taking the broad approach specified in the building code, we have undertaken Computational Fluid Dynamics (CFD) modelling of the retail malls to predict the movement of smoke from a number of hypothetical fires. This enables a more efficiently designed smoke exhaust system, and additionally will intend for the smoke zones to be larger than those permitted in the building code. Holmes Fire in addition to the retail space are adding significant value and design flexibility to the project by assessing the holistic risk of the residential portions of the building based on its use and specific design intent.

Assessing a project and how the design can be advanced using performance-based design is what our team strives to develop, resulting in a design solution that is advantageous to all stakeholders involved, with advanced safety for the end users as the ultimate focus.

 

Back to Projects