Protecting Those Who Served

Client

Generus Living Group

Location

Auckland, New Zealand

Year Completed

2018

Floor Area

2,000 m2

Project Value

NZ $8M

Architect

ASC Architects

Holmes Team

Stuart Harris, Wilson Raditz

Ranfurly House is a heritage building that was constructed in the early 20th Century and dedicated as a national memorial to New Zealanders who died in the South African War 1899-1902. The recent renovations converted the ground floor of the building into a community centre for the surrounding Ranfurly Retirement Village, a recently constructed series of apartment buildings, for which Holmes Fire were the fire engineers. The upper floor of the building provides some communal facilities for the village, but also continues to house offices for the Ranfurly Veterans’ Trust and other groups that provide aid and services to veterans. 

The fire design for the building focused on providing a safe place for the residents of the retirement village to gather while retaining the heritage features of the building, particularly the open central stair and the external façade. We were able to demonstrate that the existing heritage doors around the building, most of which are too narrow to be compliant by today’s standards, could be retained on the basis that the building has sufficient means of escape and the new dining room that was built has plenty of egress. Additional smoke separations were also added to the upper floor to provide additional egress time to occupants who may have reduced mobility or otherwise have difficulty evacuating. 

Back to Projects